Ljubljana, 21. marec 2017 – Erdoganove grožnje, da bo po referendumu svet spoznal popolnoma drugačno Turčijo, in grožnja, da bodo iz Turčije v EU mesečno spuščali 15 tisoč migrantov, so najresnejše varnostno opozorilo EU in njenim voditeljem v zadnjih letih. Evropski kalifat očitno ni zgolj pobožna želja skrajnih političnih hegemonov, pač pa zaradi zadnjih turških zaostritev in neodločnosti EU postaja kruta evropska realnost.

Takšno popuščanje EU ruši evropske vrednostne temelje, evropske državljane pa z vse hujšimi terorističnimi grožnjami potiska na obrobje drugorazrednosti. Evropa mora odločno nastopiti proti turškim grožnjam, zavitim v pozive k večji rodnosti izseljencev. V SLS pozivamo pristojne komisarje EU, naj tretjino sredstev, ki jih v EU mesečno namenjamo prosilcem za mednarodno zaščito in integracijo migrantov – po naših izračunih je to 500 evrov mesečno – zagotovijo tretjemu in vsakemu nadaljnjemu EU novorojencu do njegove polnoletnosti.

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek: »Povprečni mesečni znesek, namenjen prosilcu za mednarodno zaščito, je po uradno dostopnih informacijah 1.900 evrov, od tega EU nameni 75 odstotkov. Kaj to pomeni z vidika novih turških groženj, lahko z lahkoto izračunamo. EU je finančno sposobna tretjemu in vsakemu nadaljnjemu novorojencu v evropski družini mesečno nameniti več kot 500 evrov do njegove polnoletnosti, in to bi bil za prihodnost EU pravi ukrep. Takšne spodbude bi v naslednjih desetletjih tudi največjim evropskim gospodarstvom omogočile dovolj resursov, da teh ne bi bilo treba »uvažati« iz držav, ki nimajo nič skupnega z evropskimi vrednostnimi temelji.«

V SLS smo zgroženi nad držo slovenskih politikov in poznavalcev, ki menijo, da mora Slovenija »ponižno« čakati in sprejeti kakršnokoli odločitev Bruslja ter prositi za drobtinice, ko bodo formalno strateške odločitve že odločene. Prihodnost Evrope ne sme biti odločitev peščice vplivnih posameznikov, ki so hkrati tudi odgovorni za krhanje Evropske unije, kot jo poznamo danes. Hlapčevska retorika se Sloveniji do sedaj ni obrestovala, še manj ji je koristila pri ključnih strateških odločitvah, ki bodo dosegle svoj vrh s skorajšnjo arbitražno odločitvijo. 

Kongres Evropske ljudske stranke (EPP), ki bo na Malti potekal 28. in 29. 3. 2017, bo nova priložnost, ko bomo v SLS nedvoumno pojasnili, kakšno Evropo si želimo, in zahtevali da nam prisluhnejo odgovorni na najvišji evropski ravni.

 

 

Vir: SLS

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.