Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je s pogovorom z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem sklenil delovni obisk v Nemčiji. Glavni namen obiska sta bila vzdrževanje in krepitev političnih in gospodarskih stikov med državama. 

Danes, na dan, ko bo potrjena nova vlada Angele Merkel, se je predsednik Pahor sestal z nemškim predsednikom Steinmeierjem. Predsednik republike in nemški predsednik sta imela daljši zelo konstruktiven pogovor o prihodnosti Evropske unije in multilateralnih temah, povezanih z varnostnimi in političnimi vprašanji. Spregovorila sta tudi o skoraj šestmesečnem obdobju do imenovanja nove nemške vlade in kako pomemben in pozitiven signal je današnji dan, tako za Nemčijo kot celo Evropo.  Sogovornika sta izmenjala poglede na prihodnost EU, ob čemer je nemški predsednik omenil Ljubljansko pobudo, ki po njegovem mnenju lahko pomeni impulz za razmišljanje o novi evropski ustavi in razprave o renesansi Evropske unije. Strinjala sta se, da so časi takšni, da moramo tisti, ki verjamemo v Evropsko unijo, stopiti skupaj in se potruditi za njen nadaljnji razvoj. 

Predsednika Pahorja je zanimalo, kaj nemški predsednik pričakuje od skorajšnjega srečanja kanclerke Merkel in francoskega predsednika Macrona v kontekstu novih in svežih odgovorov za Evropsko unijo. Sogovornika sta soglašala, da je pomembno, da se povezana Evropa predstavlja kot močan partner v svetu. Spregovorila sta tudi o evropski zunanji politiki in se dotaknila odnosov EU z Rusijo in Turčijo.  Predsednika Steinmeierja je zanimala tudi politična situacija v Sloveniji, ob čemer je ponovno poudaril, da sta Slovenija in Nemčiji prijateljski državi z odličnim gospodarskim, znanstvenim in kulturnim sodelovanjem ter s potencialom, da lahko dobre odnose še nadgrajujeta. Nemški predsednik je poudaril, da je Slovenija steber stabilnosti v jugovzhodni Evropi in pomemben partner Nemčije. 

Predsednika sta izmenjala stališča tudi o razmerah v sosednji regiji Zahodnega Balkana in se strinjala, da si regija zasluži več pozornosti s strani EU. Ob tem sta predsednika spregovorila o pričakovanjih glede srečanja voditeljev pobude Brdo Brijuni, ki bo v Skopju prihodnji mesec.  Predsednik Pahor se je prvi dan obiska srečal z nemško ministrico za obrambo Ursulo von der Leyen in nastopil kot osrednji govornik na letnem srečanju Nemškega združenja malih in srednjih podjetij (BVMW), ki se ga je udeležilo več kot 3500 predstavnikov nemškega gospodarstva, sto poslancev zveznega parlamenta in več kot sto veleposlanikov. V osrednjem govoru je predsednik predstavil Slovenijo kot državo partnerico, za katero ima gospodarsko sodelovanje z Nemčijo poseben pomen.

Drugi dan je predsednik Pahor obiskal nemški parlament in se sestal s predsednikom nemškega parlamenta Wolgangom Schäublejem, s katerim sta soglašala, da so odnosi med državama odlični, saj zelo dobro sodelujeta tako na področjih gospodarstva, znanosti, izobraževanja kot tudi v zadevah EU, podobna stališča pa imata tudi glede ključnih zunanjepolitičnih vprašanj. Predsednik je včerajšnji dan zaključil s srečanjem z ministrskim predsednikom zvezne dežele Brandenburg Dietmarjem Woidkejem, ki ga je povabil na obisk v Slovenijo.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.