Evropska komisija je v petek objavila finančni okvir za skupno kmetijsko politiko poletu 2020, ki predvideva manj sredstev za kmetijstvo.Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije se z navedenim nižanjem sredstev ne strinja, pričakuje da bo tekom usklajevanj ta razlika zmanjšana in zahteva dodatno financiranje iz nacionalnih sredstev.

 (Ljubljana, 4. junija 2018) – Predlog komisije za Slovenijo predvideva, da bi seglede na sedanje obdobje znižala sredstva za neposredna plačila za 3,9 odstotka terskoraj 15 odstotkov za razvoj podeželja. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je zaskrbljena zaradi takega znižanja. KGZS se zaradi zniževanja sredstev za neposredna plačila boji, da bo imelo to za posledico dodatno opuščanje obdelovanja kmetijskih zemljišč, še bolj pa je zaskrbljena zaradi izrazitega znižanja sredstev za razvoj podeželja.Ta povečujejo konkurenčnost kmetijstva in dodano vrednost na kmetijah, predstavljajo učinkovit način za ustvarjanje novih delovnih mest na podeželju. To prispeva k boljši kakovosti bivanja na podeželju, hkrati pa so to tudi sredstva, ki prispevajo k boljši in stabilnejši oskrbi s hrano v Sloveniji.Sicer je svet KGZS 26. februarja 2018 ob obravnavi sporočila komisije EU o prihodnji SKP že zahteval od Vlade Republike Slovenije, da mora v pogajanjih na ravni Evropske unije zagovarjati skupno financiranje SKP in zadosten proračun EU za topodročje – vsaj v sedanjem dejanskem obsegu. 

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije ocenjujejo, da je znižanje sredstev za Slovenijo previsoko in ne odraža pričakovanj reforme SKP, saj ne zagotavlja doseganja ciljev na področju kmetijstva. Ker gre znova za večji poseg v pričakovane dohodke kmetov, ob katerem se bo od njih zahtevalo več, je ogrožena stabilnost celotne panoge. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije bo podrobno oceno in stališča podala potemeljiti analizi tega predloga v prihodnjem obdobju, ko bodo potekala pogajanjatudi v okviru Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.