requiem

V okviru 650. jubileja Avstrijske narodne knjižnice bo le en mesec obiskovalcem na ogled rokopis Rekviema avstrijskega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta. Gre za enega najpomembnejših skladateljskih rokopisov na svetu, ki ostaja ovit v tančico skrivnosti in legend.

Le še do konca aprila 2018 bo na posebni razstavi z naslovom Zakladnica znanja razstavljen rokopis ene najpomembnejših skladb v glasbeni zgodovini. »Tukaj bodo na ogled eksponati, ki jih boste mogoče lahko videli le enkrat v življenju,« je povedala generalna direktorica Avstrijske narodne knjižnice Johanna Rachinger.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) je Rekviem napisal po naročilu. Poleti 1791 je k njemu prišel v črno oblečen in zamaskiran moški ter mu naročil, naj napiše mašo za umrle. Čeprav je močno zadolženi skladatelj želel naročilo sprva zavrniti, ga je zaradi dobrega plačila vendarle sprejel. Danes vemo, da mu je Rekviem naročil grof Walsegg-Stuppach v spomin na svojo prezgodaj preminulo ženo. Ker se je pod Mozartovo glasbeno delo želel podpisati grof sam, je želel ostati anonimen naročnik. Skladatelj se je nemudoma lotil dela, komponiral celo na svoji smrtni postelji in bil prepričan, da piše pogrebno mašo zase. Ker je hkrati ustvarjal še operi Čarobna piščal in Titus, mu Rekviema do svoje smrti leta 1791 ni uspelo dokončati. To je pozneje storil njegov učenec in pomočnik Süßmayr, prvič pa so ga uprizorili leta 1793 na Dunaju. Ta dragoceni rokopis od leta 1938 hrani Avstrijska narodna knjižnica.

Ob praznovanju 650. obletnice ustanovitve Avstrijska nacionalna knjižnica v razkošni dvorani Prunksaal celo leto prireja razstave pod skupnim imenom Zakladnica znanja. Tako bodo predstavili dragocene in občutljive eksponate, ki sicer iz konzervatorskih razlogov ne morejo biti klasično razstavljeni.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.