Volk in kozlički

Velenje, 13. marca 2017 – Na pobudo Unime – svetovnega združenja lutkarjev – lutkarji 21. marca praznujejo svoj dan. Praznovanju se vsako leto pridružijo tudi slovenska lutkovna gledališča, s poslanico pa uveljavljeni lutkovni ustvarjalci opozorijo na pomen lutkovne umetnosti.

Lutkovno gledališče Velenje se je pridružilo članstvu Unime, ki bo letos izvedlo prvi World Performance Week. V torek, 21. marca 2017, bo ob svetovnem dnevu lutk v mali dvorani Doma kulture Velenje brezplačna predstava Lutkovnega gledališča Velenje Volk in kozlički, v preddverju dvorane pa bo razstava lutk in plakatov ter razstava otroških del. Po lutkovni predstavi se bo odvila likovna delavnica. Praznovanje ob svetovnem dnevu lutk organizirata Festival Velenje in Lutkovno gledališče Velenje, ki deluje pod njegovim okriljem.

Letos bomo že 14. zaznamovali svetovni dan lutk. Avtorica slovenske praznične poslanice je Aja Kobe, mednarodne, ki je nastala pred leti, pa letos preminuli Henryk Jurkowski. V sklopu praznovanja bo prvič potekal World Performance Week. Katarina Klančnik Kocutar bo v imenu Društva Unima Slovenije nagovorila nekaj slovenskih šol za sodelovanje pri projektu. Otroci bodo lahko napisali ali narisali nekaj, za kar jih je navdihnila lutka. Dela, ki jih bodo ustvarili otroci iz Velenja in okolice do 21. marca 2017, bodo na dan praznovanja razstavljena v preddverju male dvorane Doma kulture Velenje. Poleg otroških izdelkov bodo na ogled tudi različne lutke in plakati Lutkovnega gledališča Velenje.

Najmlajši bodo svetovni dan lutk praznovali z ogledom lutkovne predstave Volk in kozlički, ki jo je režirala Alice Čop, lutke pa bodo oživele z gibi in glasovi Vanje Kretič ter Mitja Švenerja. Po ogledu bo potekala ustvarjalna delavnica na temo mask, namenjena otrokom, starejšim od treh let.

 

Vir: Festival Velenje

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.