ZEN17 4736 Violeta Bulc mk P

Slovenske železnice dejavno spodbujamo branje knjig na vlaku, zato smo se pridružili kampanji Slovenija bere, ki se je pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije, s podpisom memoranduma treh ministrstev, začela na lanskem 32. Slovenskem knjižnem sejmu.

Danes, v torek, 18. aprila, smo se zbrali ob pomniku znamenitemu irskemu pisatelju Jamesu Joyceu, na prvem peronu železniške postaje Ljubljana. Umetniško delo kiparja Jakova Brdarja je spomin na pisateljevo zgodbo, ko je na poti v Trst noč preživel na ljubljanski železniški postaji.

Direktor SŽ-Potniškega prometa Boštjan Koren je v pozdravnem nagovoru poudaril, da Slovenske železnice tovrstne dogodke podpirajo, saj vlake in železnico povezujejo s kulturo. Ko se bo še več ljudi odločalo za javni potniški prevoz, bo tudi več časa za branje knjig, je ob tem dejal.

ZEN17 4754 Violeta Bulc mk P

Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije, ki je pobudnica kampanje Slovenija bere, Samo Hribar Milič je opozoril, da v Sloveniji velika večina prebivalcev ne bere, kar je po njegovem mnenju žalostno, saj imamo odlične knjige domačih avtorjev ter tudi odlične prevode. 

Srečanja in potovanja z vlakom se je udeležila evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki je med drugim povedala, da veliko potuje in med potovanji uživa v družbi s knjigo. Dejala je, da si s knjigo krajša dolga potovanja ter da ji branje daje pomembne namige in jo vodi v razmišljanju.

Evropska komisarka za promet se je s predstavniki Slovenskih železnic, GZS, slovenskimi literati in naključnimi potniki zapeljala z vlakom iz Ljubljane v Postojno. Pred vstopom na vlak so predstavniki kampanje Slovenija bere evropski komisarki in direktorju SŽ-Potniškega prometa izročili simbolična potna lista, s katerima sta vstopila v Deželo knjig.

ZEN17 4429 Violeta Bulc mk P

Današnje srečanje in vožnja z vlakom je uvod v 22. Slovenske dneve knjig, ki bodo od 19. do 23. aprila.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.