DSC 3367

Ob dnevu zmage, ko so pred spomenik zmage v Murski Soboti položili vence predstavniki soboške občine, Ruske federacije, Združenja borcev za vrednote NOB, Območnega Združenja veteranov vojne za Slovenijo in veteranskega združenja Sever za Pomurje, predstavniki Ukrajine, Gruzije in Azerbajdžana pa že v ponedeljek, je župan Aleksander Jevšek napovedal, da bo občina v okviru prenove mestnega jedra in Trga zmage restavrirala tudi spomenik zmage in uredila njegovo okolico.

Jevšek je tudi dobil medaljo ministrstva za obrambo Ruske federacije za zasluge pri ovekovečenju spomina na padle branitelje domovine. Ob tem je povedal, da sprejema priznanje v imenu vseh Sobočanov.

DSC 3380

Veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji Doku Zavgajev je na slovesnosti ob dnevu zmage povedal, da s tem častimo prednike, ki so odločilno prispevali k porazu nacizma, in zaveznike protihitlerjevske koalicije, ki so za ceno lastnega življenja ubranili svobodo narodov Evrope, sveta ter obstoj civilizacije.

O današnjih razmerah, ko se človeštvo srečuje z novimi globalnimi grožnjami, vključno z mednarodnim terorizmom, ko ponekod dvigajo glavo neonacizem in druge nevarne radikalne sile, pa se, tako Zavgajev, moramo zavedati nauka druge svetovne vojne in braniti zgodovinsko resnico o njenih dogodkih, ki združuje družbo, oblikuje vrednote, krepitev zaupanja, razumevanje in sodelovanje.

DSC 3429

Zavgajev se je posebej zahvalil Sobočanom za ohranjanje tradicije in skrb za spomenik, po Jevškovih besedah pa sta praznik in spomenik del naše identitete in neločljive podobe mesta.

»Ker smo majhni, smo razvili miselnost sprejemanja, sposobnost delati z razlikami in veščino ustvarjanja prijateljstva, v svetu delitev pa ostajamo most med Vzhodom in Zahodom, med Evropo in Balkanom, med majhnimi in velikimi. Naša kultura je ustvarjanje prijateljstva, gradnja razumevanja, povezovanje različnosti in ustvarjanje skupne koristi za vse, pri čemer mora biti najpomembnejši miru,« je še dejal Jevšek.

Na razmere pa se je ostro odzval ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mihajlo Brodovič, ki je venec položil že v ponedeljek. Povedal je namreč, da se je Ukrajina spet znašla pred napadalci, tokrat ruskimi, in da je boj z njimi terjal že več kot deset tisoč civilnih žrtev, tisoč oseb je pogrešanih, v notranjost države pa je zbežalo 1,8 milijona Ukrajincev. Ukrajina po njegovih besedah spoštuje dogovor iz Minska, vendar se je prisiljena braniti pred ruskimi provokacijami, sankcije proti Rusiji pa bi morali stopnjevati, ne ukiniti, meni Brodovič.

DSC 3386

Spomenik zmage so ob navzočnosti predstavnikov zavezniških sil odkrili 12. avgusta 1945, zgrajen pa je bil po načrtih ruskega arhitekta Jurija Arončika iz belega carrarskega marmorja v čast in slavo zmagovalcev druge svetovne vojne – sovjetskih vojakov in jugoslovanskih partizanov.

Tu naj bi bili pokopani sovjetski vojaki, ki so padli v Pomurju, vendar so bili njihovi ostanki preneseni v skupne grobove na soboškem pokopališču, kjer delegacije prav tako vsako leto položijo vence.

Avtorja plastik dveh vojakov na spomeniku sta brata Zdenko in Boris Kalin, topova na obeh stranskih ploščadih pa sta ostala od takratne vojne opreme. Ob zlomu komunizma, ko je padlo mnogo podobnih spomenikov, se je ta ohranil kot svojevrsten simbol Murske Sobote in njene zgodovine, obenem pa ohranja spomin na žrtve, ki jih je terjala vojna.

Trg zmage3

Slovesnost pred spomenikom zmage sta s tremi pesmimi v spomin na tragične dogodke med drugo svetovno vojno zaokrožila Anna Mogutina in Andrej Galitski iz Agencije talentov Rulada.