DSC 0513

Po poročanju častnika Večer je prva hidroelektrarna na Muri zaradi prevelikih vplivov na naravo in vode ocenjena z oceno D, kar pomeni, da je nesprejemljiva.

Trenutno poteka priprava državnega lokacijskega načrta, katerega pomemben del je okoljsko poročilo,  Okoljsko poročilo za HE Hrastje - Mota, izdelano v okviru prve celostne ocene vplivov hidroelektrarne na okolje, ugotavlja, da je gradnja zaradi prevelikih vplivov na okolje (naravo in vode) nesprejemljiva.

Strokovnjaki so ugotovili, da bi eventuelna gradnja HE na Muri pomenila prevelik vpliv na varstvo narave in voda. Okoljsko poročilo je pripravljeno, vendar še ni potrjeno,  glede nato, da so mnenje izdelale institucije z zelo dobrimi kompetencami in strokovnim kadrom, ocene ni več mogoče spremeniti, čeprav možnost ugovora obstaja.

Ocena D – (bistven vpliv na naravo in/ali vode) pomeni, da vpliva gradnje ni mogoče zmanjšati z omilitvenimi ukrepi, strokovnjaki so s tem dali prav civilnim gibanjem, ki nasprotujejo gradnji in ves čas  dokazujejo, da je gradnja HE na Muri prevelik poseg v prostor.

Edina pot DEM-a, da si zvišajo možnost za pridobitev gradbenega dovoljenja je, da se uporabi mehanizem prevlade javne koristi nad javno koristjo doseganja dobrega stanja voda in ohranjanja narave, kar pa v praksi pomeni za DEM misijo ˝nemogoče˝.

 

Več si lahko preberete na linku: http://www.vecer.com/hidroelektrarnam-na-muri-palec-dol-6301099

Komentarji  

-1 # joze 11:24 18-01-2017
Bravo

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.