Fwd 444 sandra.mohoricgmail.com Gmail Google Chrome

Gornja Radgona, 2. oktobra – 444 kilometrov Mure je v domačem pristanu – likovna dela, ki so vpodporo kampanji Rešimo Muro! nastala na 14. mednarodni likovni koloniji in ob 20-letnici Likovnegadruštva Gornja Radgona, so od sinoči na ogled v Gornji Radgoni.

V Domu kulture so jo odprli kot spremljevalni dogodek osrednje prireditve ob občinskem prazniku,razstavljenih pa je 25 del.Na koloniji so sodelovali umetniki iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije, naslov pa zaznamuje dolžina rekeMure, ki je dolga približno 444 km in je zadnja velika nižinska reka pri nas, ki še ni pregrajena.14. kolonija je nastala s podporo JSKD za kulturne dejavnosti Republike Slovenije, njena sporočila dela sože predstavili v avstrijski Radgoni z razstavo na prostem, avgusta pa v galeriji občine Sveti Martin naMuri.Predsednica Likovnega društva Gornja Radgona Tatjana Mijatović je ob odprtju orisala razvoj društva,spomnila na prvega predsednika Zlatka Šajharja in prvo predsednico Evo Žula ter poudarila, da soumetniki danes povezani tudi z umetniki iz sosednjih držav.Strokovno je umetnike podprl dr. Matjaž Duh, na odprtju pa povedal, da se med likovniki zelo dobropočuti, da v konstruktivnih pogovorih iščejo rešitve za vsakega umetnika, podpora Muri pa jim je biladodatna spodbuda za ustvarjanje.

Fwd 444 sandra.mohoricgmail.com Gmail Google Chrome

Župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko je podprl prizadevanja za ohranitev Mure z upanjem, dadržava ne bo imela načrtov z njo tudi takrat, ko bo dovolj denarja, ker naravo moramo ohranjati.V katalogu, ki je izšel ob odprtju razstave, je Mijatovićeva med drugim zapisala, da se umetniki zavedajopomena reke Mure, saj z njo in ob njej živijo.“Dočakali smo tudi čase, ko reka Mura več ne ločuje, temveč združuje in povezuje. Povezani smo znaravo in jo čuvamo. Zato je naše sporočilo jasno. Odločno nasprotujemo gradnji elektrarn, ker želimo ,da se ohrani naravni habitat in neokrnjena rodovitna pokrajina. Naj Mura svobodno teče in kot vodnibiser bogati življenje tudi našim zanamcem.”Matjaž Duh pa je o junijskem ustvarjanju na otoku ljubezni v Ižakovcih zapisal, da kraj likovnega srečanjaob Muri ni bil izbran naključno, saj je večina članov likovnega društva podpornikov akcije za Muro brezelektrarn. 

“Tako za člane Likovnega društva kot za druge ljubitelje narave velja Mura za nekaj posebnega,mističnega in skoraj eksotičnega, kot pravijo domačini. Pravijo tudi, da je Mura taka reka, da se najprejhodi k njej, potlej pa se jo nosi s sabo,” je med drugim zapisal Duh.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.