money 3090724 960 720

Ljubljana, 29. januar 2018 – Od sekretarja ministrstva, ki je zadolženo za položaj delavcev pri delu, bi pričakoval razumevanje dejstva, da le dolgoročno stabilno gospodarsko okolje, ki je predpogoj za razvoj uspešnih podjetij, lahko izboljša položaj delavcev v Sloveniji.

V javnem pismu Jelševar izpostavi, da:

  • Samo povečanje dodane vrednosti na zaposlenega omogoča vzdržen dvig plač, zato bi si

Slovenija morala za poglavitni cilj na gospodarskem področju postaviti povečanje dodane vrednosti na zaposlenega.

  • Nova delovna mesta niso posledica učinkovitosti ukrepov vlade, temveč so bile v največji meri posledica povečanega povpraševanja iz tujine, kjer so pravo gospodarsko rast dočakali več let pred Slovenijo, in nekoliko večje domače potrošnje. Vlada je v prejšnjem letu zaposlila skoraj 4000 novih javnih uslužbencev in si tako zasluge za nove zaposlitve lahko pripisuje v veliki meri iz tega naslova.
  • Vlada ni izvedla potrebnih ukrepov, ki bi gospodarsko okolje vsaj približali okoljem v uspešnih evropskih državah.
  • Dviga dodane vrednosti na zaposlenega ne gre enačiti s produktivnostjo dela, saj je produktivnost zgolj količina izdelkov ali storitev narejena v neki časovni enoti in ni merilo za ceno izdelka ali storitve na trgu. Višjo dodano vrednost dosegati le z višjo produktivnostjo je nečloveško in nepošteno do tistih, ki delajo.

Poziv podpredsednika SLS Primoža Jelševarja: »Spustite DDV na predkrizno raven, omogočite nižje obdavčitve na investicije v visoko tehnološko opremo in reformirajte izobraževalni sistem, da bo usposabljal za poklice sodobnega trga dela in ljudem boste pomagali bolj kot z všečnimi a zelo nevarnimi predvolilnimi potezami, ki temeljijo na napačnih predpostavkah.

V Sloveniji moramo končno pričeti strokovno debato, ki bo temeljila na relevantnih kazalcih, na podlagi katerih bomo lahko prilagodili gospodarsko okolje in vzdržno dvignili standard vseh ljudi. Gospodarska rast in višja produktivnost sama po sebi ne upravičujeta dviga plač in če ste na Ministrstvu za delo družino in socialne zadeve predlog dviga minimalne plače pripravili na podlagi teh dveh kazalcev sem lahko le zelo zaskrbljen. Sprašujem vas, kaj se bo zgodilo ob naslednji finančni krizi, ki jo napoveduje že polovica nemških ekonomistov. Je Slovenija pripravljena na takšen scenarij ali bomo zopet poslušali izgovore, da je kriza Slovenijo nadpovprečno prizadela, ker so nam bile zvezde nenaklonjene? Sreča je na strani pripravljenih (in tistih, ki razumejo o čem govorijo)!«.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.