Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na Osnovni šoli Košana udeležil dobrodelne prireditve z naslovom "Z glasbo v jesen", kjer je zbrane tudi nagovoril.

Uvodoma je udeležence, ki se jih je zbralo blizu petsto (500), pozdravila gospa Neva Brce, ravnateljica šole, in se prav posebej zahvalila predsedniku republike, da jih je počastil s svojo pristonostjo, in Robertu Smrdelju, županu Občine Pivka, za občinska sredstva, ki so jih namenili za prenovo šolske kuhinje.

Predsednik Pahor se je zahvalil ravnateljici gospe Brce za povabilo na nocojšnji dobrodelni koncert. Dejal je, da je v svojem mandatu doslej obiskal več kot šeststoosemdeset (680) prireditev, med katerimi izstopajo prav njegovi obiski šol in vrtcev: "Takšne prireditve so prisrčne in iskrene zaradi otrok, ki nas navdihujejo, da z upanjem gledamo v njihovo prihodnost." Besede zahvale je namenil prizadevanjem učiteljskega zbora, ki mlade vzgaja v duhu strpnosti in solidarnosti, saj šola, tako predsednik Pahor, ni le prostor, kjer se mladi učijo, temveč tudi odraščajo v odgovorne osebe. "Nocojšnji koncert je dobrodelne narave in vsi, ki lahko pomagamo, to z veseljem storimo. To ni način za reševanje socialnih stisk, je pa način, da mlade vzgajamo v solidarne osebnosti," je govor zaključil predsednik republike.  

"Z glasbo v jesen" je tradicionalna prireditev, na kateri obiskovalci zbirajo prostovoljne prispevke za otroke te šole. Letošnji izbor pesmi je sledil ohranjanju tradicije in starih običajev, saj glasba po besedah organizatorjev ni zapisana le z notami, temveč z ljudskim jezikom, ljudskimi vižami in godci, ljudsko besedo in knjigami. Poleg otroškega pevskega zbora osnovne šole, vrtca in Mladinskega pevskega zbora, ki so nastopali s slovensko pesmijo, so z umetnimi stvaritvami slovenskih in dalmatinskih ustvarjalcev, nastopali pevci v sestavi Kraška klapa Sežana, ki jih tesno povezuje ljubezen do moškega klapskega petja. Njihovemu nastopu je sledil nastop prve ženske klape v Sloveniji Ženske kompanije Fritule, in Klapa Škvadra, ki jo sestavljajo starši otrok te šole ter velja za znano posebnost košanskega okraja.

Sporočilo današnje prireditve je ohranjanje pristnih in iskrenih medosebnih odnosov - moč prijateljstva, ki ga je težko najti, še težje obdržati, nam pa od vseh odnosov ponuja največ.