Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes in jutri mudi na uradnem obisku v Islamski republiki Iran, kjer ga gosti iranski predsednik Hassan Rouhani.

Predsednika republike na obisku spremljajo Karl Erjavec, minister za zunanje zadeve, Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo in številna delegacija predstavnikov slovenskih podjetij.

To je prvi obisk predsednika Republike Slovenije v tej državi od vzpostavitve samostojnosti naše države. Po sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednika zadržala na daljšem pogovoru na štiri oči. V plenarnih pogovorih, ki so sledili, sta predsednik Pahor in predsednik Rouhani soglašala, da sta državi kljub omejevalnim ukrepom uspeli ohranjati solidno raven političnih in zlasti kulturnih odnosov, medtem ko so se omenjene okoliščine močno odrazile v gospodarskih odnosih, ki v zadnjih letih niso dosegali potencialov. Sogovornika sta tako potrdila vzajemni interes za poglobitev zlasti gospodarskih odnosov, pa tudi na področju kulture, turizma, znanosti, tehnologije in izobraževanja. Predsednik Pahor je ob tem ocenil, da bo k živahnejšim odnosom veliko pripomoglo prav ponovno odprtje slovenskega veleposlaništva v Teheranu.

Poseben zagon gospodarskega sodelovanja pa bodo spodbudili ob tokratnem obisku podpisani sporazumi, vzpostavitev neposrednega finančnega poslovanja in neposreden stik med gospodarstveniki 60-članske gospodarske delegacije, ki spremlja predsednika na uradnem obisku, in iransko poslovno skupnostjo. Ob tej priložnosti je predsednik Pahor povabil iranskega predsednika na uradni obisk v Slovenijo, kar je predsednik Rouhani sprejel. Predsednika sta spregovorila tudi o razmerah v mednarodnem okolju, pri čemer je predsednik Pahor poudaril, da je Iran pomemben tako za Slovenijo, kot za širšo mednarodno skupnost, in sicer zaradi svoje zavezanosti k dialogu in reševanju problemov po mirni poti. Ponovno je izpostavil pomen rešitve iranskega jedrskega vprašanja, ki je odpravila sankcije Združenih narodov in Iranu omogočila aktivno vlogo v mednarodni skupnosti glede razmer v regiji. Slovenski predsednik je v izjavi za medije skupaj z iranskim predsednikom ocenil, da je prvi uradni obisk slovenskega predsednika v Iranu znamenje novega poglavja v sicer dobrih odnosih med dvema narodoma in državama. Kot je dejal, so pogovori z iransko delegacijo potrdili visoka pričakovanja pred obiskom in jih še presegli. Predsednik Pahor je pohvalil iranske oblasti za iskrenost v prizadevanjih za sklenitev dogovora o jedrskem programu s šesterico velikih sil. Ob tem je pozval vse, ki so pripomogli k temu dogovoru, predvsem Evropsko unijo, da ostanejo zvesti temu dogovoru in da ta dogovor ostane eden tistih signalov, ki dokazujejo, da je zapletena vprašanja v mednarodni skupnosti mogoče reševati po mirni in diplomatski poti. Iranski predsednik Rouhani je v svoji izjavi poudaril pomen nadaljevanja izpolnitve jedrskega dogovora in podpora Slovenije pri tem je po njegovih besedah zelo dragocena.

"Ureditev tega vprašanja in otoplitev odnosov mednarodne skupnosti z Iranom omogoča tudi Sloveniji, da znova vzpostavi čim boljše politične, gospodarske in druge odnose med narodoma in državama," je poudaril Pahor in dodal, da Slovenija v ta namen znova odpira veleposlaništvo v Teheranu, kar je zelo pozdravil tudi iranski predsednik. "Iran pripisuje velik pomen odnosom z Evropsko unijo in današnje srečanje je bilo še dodaten korak k okrepitvi teh odnosov in dodaten korak k okrepitvi in razširitvi odnosov s Slovenijo," je dejal iranski predsednik. Slovenski predsednik je še povedal, da sta v pogovoru na štiri oči z iranskim predsednikom spregovorila tudi o multilateralnem sodelovanju in razmerah v mednarodni skupnosti.

"Ni bilo prepovedane teme ali občutljivega vprašanja, da jih ne bi pogumno odprla in predstavila pogostokrat skupna stališča, sem in tja pa dopustila, da državi gojita tudi različne poglede na kakšna odprta vprašanja," je povzel predsednik Pahor. Predsednik republike Borut Pahor se je v Teheranu prvi dan obiska srečal tudi z vrhovnim verskim voditeljem Islamske republike Iran ajatolo Sayyidom Alijem Hosseinijem Khameneijem in s predsedujočim Kriznemu svetu islamske republike Iran ajatolo Akbarjem Hashemijem Rafsanjanijem.

V pogovorih je osrednjo pozornost namenil dvostranskim odnosom, aktualnemu dogajanju v mednarodni skupnosti, razmeram na kriznih žariščih po svetu in regionalnemu dogajanju, predvsem v EU, na Zahodnem Balkanu, Bližnjem vzhodu in v širši iranski soseščini. Predsednik Pahor je danes popoldne nagovoril tudi udeležence slovensko-iranske poslovne konference, ki je potekala na iranski gospodarski zbornici. V Teheran je namreč pripotovalo več kot 60 predstavnikov 45 slovenskih podjetij, ki si želijo poslovati na 80-milijonskem iranskem trgu.

Ob uradnem obisku in ob prisotnosti obeh predsednikov je bilo danes podpisanih več sporazumov, med drugim sporazum o gospodarskem sodelovanju med državama ter memorandum o soglasju o sodelovanju na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij. Po odpravi mednarodnih sankcij do Irana se namreč odpirajo številne priložnosti za krepitev sodelovanja na različnih področjih.

Slovenska stran največ možnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja vidi na področju telekomunikacij in energetike, odpirajo pa se tudi nove priložnosti na področju prehrambnega sektorja, kovinsko-predelovalne industrije in turizma. Namen tokratnega obiska pa je tudi spodbuditi in potrditi energetske in telekomunikacijske projekte, o katerih se slovenska podjetja že dogovarjajo z iranskimi partnerji, ter razširiti nabor slovenskih podjetij, ki vstopajo na iranski trg. Blagovna menjava med Slovenijo in Iranom je precej skromna in v zadnjih desetih letih ni nikoli presegla 100 milijonov evrov. Najvišja je bila leta 2011, ko je dosegla skoraj 97 milijonov evrov.

Nato je zaradi zaostritve sankcij precej upadla - leta 2012 na 46 milijonov evrov, dno je dosegla leta 2014 pri 22 milijonih, lani pa je znova začela naraščati in je dosegla 28 milijonov. Pozitiven trend se nadaljuje tudi letos - v prvih osmih mesecih je menjava znašala 25 milijonov evrov. Slovenija ima velik presežek v menjavi, saj je uvoz iz Irana lani komaj presegel milijon evrov.