Predsednik Republike Slovenije se je včeraj udeležil slovesnosti ob občinskem prazniku občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah.

Slovesnost so pripravili v sodelovanju z Društvom mladih Vitomarci, ki obeležuje petnajst (15) let delovanja. Predsednik republike je v slavnostnem govoru poudaril pomen sodelovanja ne glede na razlike med nami, gospe Darji Vudler, županji občine, pa je ob tej priložnosti poklonil slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo predsednika republike ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti naše države. 

Predsednik republike je čestital občankam in občanom ob njihovem prazniku, mladim pa namenil izraze občudovanja in spodbudne besede za njihovo delo v prihodnje. "Letos ne praznujete le vi in vaši mladi ljudje. Letos praznuje petindvajset (25) let tudi naša država. Že bistveno pred pričetkom praznovanja je v meni dozorelo spoznanje, da imamo eno državo, svojo državo, a da se moramo bolj potruditi, da bomo imeli tudi eno domovino," je dejal predsednik Pahor in poudaril, da si moramo vselej prizadevati za iskanje tistega, kar nas povezuje, kar nas druži.

Po njegovih besedah je za vsako uspešno delujočo skupnost pomembno, da zna z razlikami, tako majhnimi kot velikimi, živeti v sožitju. "Ponosno lahko rečem, da smo Slovenke in Slovenci ne glede na razlike med nami sposobni poiskati, kar nam je skupno in se, v kolikor bi bili v naslednjih letih soočeni z usodnimi odločitvami, enotno postaviti za svoje cilje. To prepričanje je za našo skupnost zelo pomembno," je svoje misli o ponosu, samozavesti in ambcioznosti Slovencev strnil predsednik republike. V tem prepričanju je predsednik Pahor županji Vudler podaril slovensko zastavo, protokolarno darilo ob 25. obletnici samostojnosti naše države: "Lokalne skupnosti so na podeželju bistvenega pomena za enakomeren razvoj naše države, da lahko naši ljudje povsod vsaj približno živijo enako kakovost življenja. S svojim delom, znanjem in zamislimi navdihujete naše ljudi ne glede na razlike in jih delate ponosne, samozavestne in ambiciozne," je zaključil predsednik republike. Darja Vudler, županja ene izmed naših najmanjših občin, se je zahvalila predsedniku Pahorju, da je kot prvi predsednik v zgodovini občine obiskal Sveti Andraž.

Po njenih besedah je eden izmed redkih državnikov, ki zna prisluhniti ljudem in jim je blizu. Danes so ob občinskem prazniku praznovali tudi mladi, zato je županja Vudler v nadaljevanju svoje misli namenila njim: "Mladi ste v naši občini nadpovrečno aktivni in imate veliko priložnosti, da sanjate. Zato sanjajte veliko še naprej." Več kot petsto (500) zbranih je nagovoril tudi Rok Dolinar, predsednik društva mladih in se ob tej priložnosti zahvalil vsem bivšim predsednikom društva za njihovo požrtvovalno in uspešno delo.

S slovesnostjo so organizatorji poudarili moč sodelovanja in enotnosti ter izkazali podporo mladim, njihovim idejam in projektom v občini.