VIR: Urad vlade za Slovence v zamejstvu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je bil v sredo, 30.11.2016, na obisku v istrski metropoli Pulj.  Ob 18.uri se je udeležil kulturne prireditve, imenovane Slovenski večer, ki jo je pripravilo puljsko Slovensko društvo Istra.  

Pred tem si je minister v centru mesta ogledal velik adventni venec, ki so ga - na pobudo predsednice društva Danice Avbelj - izdelale članice društvene kreativne sekcije in minulo prvo adventno nedeljo tudi prižgale njegovo prvo svečko na odlično obiskani javni prireditvi.  

Predtem se je minister Žmavc ob 14.30 uri sestal s predsednikom Županije Istra, gospodom Valterjem Flegom. Srečanje ministra in istrskega predsednika oz. župana je potekalo v izredno prijateljskem vzdušju. Sogovornika sta izpostavila odprta vprašanja, s katerimi se soočajo Slovenci in slovenske organizacije v Županiji Istra, spregovorila pa sta tudi o svojih pogledih na odnose med Slovenijo in Istro.

Ministra so spremljali tudi štirje predstavniki istrskih Slovencev, in sicer: Marjan Brecelj, predsednik Sveta za slovensko narodno manjšino Županije Istra; Danica Avbelj, predsednica Slovenskega društva Istra iz Pulja; Miriam Pran, predsednica Slovenskega društva Oljka iz Poreča; in Boris Gerželj, predsednik Slovenskega društva Lipa iz Buzeta.